Pagini din istoria nationalei de hochei din Romania

Despre turneele si meciurile de pregatire disputate de tricolori (seniori, tineret, juniori)
User avatar
zsolt77
General Manager
Posts: 1872
Joined: 19 Jan 2005, 23:03
Location: Csikszereda

Pagini din istoria nationalei de hochei din Romania

Postby zsolt77 » 01 Mar 2005, 13:45

Am deschis acest subiect pentru suporteri mai in varsta(si nu numai) care ne mai pot scrie cate o pagina din competitiile internationale ale tricolorilor(oimpiade ,campionate mondiale)
Vasárnap szól a muzsika, bajnok a Sportklub Csíkszereda

User avatar
zsolt77
General Manager
Posts: 1872
Joined: 19 Jan 2005, 23:03
Location: Csikszereda

Postby zsolt77 » 16 Apr 2005, 16:03

Vad ca nu intereseaza pe nimeni istoria hocheiului din Romania! :?
Vasárnap szól a muzsika, bajnok a Sportklub Csíkszereda

User avatar
Mihai
Le Gros Bill
Posts: 5261
Joined: 19 Jan 2005, 17:11
Contact:

Postby Mihai » 16 Apr 2005, 18:24

Sau poate ca fiind prea tineri nu cunoastem ? :) (cel putini unii dintre noi). Eu as vrea sa aud povestea meciului cu SUA cand i-am batut cu 5-4, dar cine o stie ?
Image

User avatar
dea
Linia a 3-a
Posts: 115
Joined: 24 Feb 2005, 01:20
Location: pe gheatza
Contact:

Postby dea » 09 Nov 2005, 15:54

Cum s-a nascut hocheiul la Miercurea Ciuc...

Povestea este spusa de Ludovic Vakar caruia i se spunea baciul (Lajos) primul antrenor al echipei Meircurea Ciuc
"Patinajul se practica pe meleagurile noastre inca de la mijlocul secolului trecut.Clubul de patinaj dateaza dupa hrisoave, din anul 1870.Patinoarul se gasea amplasat in spatele sinagogii, pe strada Florilor.Era un teren plat, ingradit.Cred ca tu -Mihai Flamaropol caruia ii era povestita istoria- n-ai apucat sa-l vezi.Uneori era inundat de apa unui parau.Patinam de copil ,alaturi de altii mai in varsta.In noiembrie 1928 , pe cand ne aflam la patinoar, Doctzi -portarul de mai tarziu al echipei-ne-a adus o veste imbucuratoare: la cinematograful din oras rula un jurnal in care se prezenta desfasurarea meciului de hochei dintre echipele Canadei si Australiei, pelicula realizata la Viena.Am memorat atat cat am reusit s-o facem, felul cum era amenajat terenul, cum aratau crosele si cum darjaiau jucatorii pucul.Entuziasmul putea face si minuni la varsta noastra...aveam 18 ani.
Eram 8 tineri care patinam destul de bine :Schmidt,Doctzi,Csaka.Bedo.Loffler,Csaszar,Sprencz si subsemnatul.Am alcatuit prima echipa de hochei din oras"Clubul de patinaj -Miercurea Ciuc".Am conceput si un plan de bataie cu puncte de prioritate.Mai intati trebuia sa aflam ce este hocheiul.Am apelat la un avocat care ne-a povestit din dictionar despre hochei -joc originar din Canada - si ne-a vorbit despre puc si croasa.
La punctul doi al planului nostru figura o clauza mai dificila,procurarea echipamentului. La Brasov o crosa costa 500 lei pe atunci. Suma ni se parea exorbitanta.Salariul lunar al unui inspector financiar era de 1500 lei.Aveam venituri modeste.Sprencz era sofer.Csaszar si Loffer erau niste bieti tehnicieni.Csaka era macelar.Ceilalti erau elevi.Cu toate greutatile ,ne-am propus sa rezolvam ,cu orice pret, problema aceasta.Dar cum? Solutia era una singura:cei ce aveau cat de cat o situatie mai buna trebuia sa vanda din agoniseala lor.Asa se face ca Bedo si-a vandut vaca.Doctzi ,Schmidt si cu mine ne-am vandut cate un porc.Ne-a ajutat ca intermediar Macelarul Csaka.In aceste conditii , ne-am cumparat crose si tricouri, jambiere (de fotbal), doua porti de lemn cu plase si sarma si am inceput primele antrenamente."

P.S. Continuarea o scriu cand vin de la antrenamente mai pe seara.Sper sa vada lumea ca hocheiul este un sport care trezeste pasiune in oameni :oops:
This is 10% luck...20% skill...15% concentrated power of will...5% pleasure...50% pain...
And 100% reason to remember the name!!
**Hockey**

User avatar
dea
Linia a 3-a
Posts: 115
Joined: 24 Feb 2005, 01:20
Location: pe gheatza
Contact:

Postby dea » 09 Nov 2005, 23:27

Sa continuam...

"...In luna ianuarie . anul 1929, am primit , telefonic, o invitatie de la "Tennis Club Roman" din Bucuresti, pentru un meci pe terenul de la Sinaia. Era si o partida de prestigiu, dar si un voiaj intr-o statiune balneoclimatica renumira. Ne-am deplasat cu trenul chiar in ziua meciului care se desfasura pe terenul de tenis, amenajat ad-hoc in patinoar cu tribune si banci din lemn.Arbitrul era Dimitrie Danielopol. Fata de echipamentul bucurestenilor al nostru stralucea prin improvizatie si prin combinatii ridicole:purtam chiloti necaptusiti, jambiere bune pt jocul cu balonul rotund, genunchiere de portar de fotbal si ghete cu patine joase din cele folosite pt patinaj artistic.Tricourile in schimb erau frumoase de culoarea albastru-inchis si erau inviorate de o dunga mai deschisa ca un crampei de cer senin(...) Echipa T.C.R.-ului era compusa din jucatori renumiti in acea vreme: Mircea Ratiu, Henry Aslan, Nicu Polizu, Constantin Tico,Alexandru Botez, Ion Cantemir, Alexandru Papana si Alexandru Perez. Bizu Cantacuzino intors de curand din cantoanele elvetiene, unde invatase sa joace hochey, cand a avazut cum suntem echipati , ca niste copii de bogdaproste, si-a zis in sinea lui" Astia nu sunt adversari, sunt victime"! Deaceea a renuntat sa joace cu "pricajitii" din Miercurea Ciuc . Atitudinea lui ne-a starnit orgoliile, vroiam sa demonstram ca nu echipamentul conteaza, ca un joc bun e mai presus de echipament. In parte am si dovedit asta adversarilor:in primele doua reprize scorul a fost egal,zero la zero.Schmidit si Csaka au facut minuni in aparare. Un zid greu de trecut. Amandoi patinau excelent,incat doua reprize, bucurestenii n-au putut sa-i depaseasca.Vazand ca se ingroasa gluma cu "echipa de carnaval" Bizu Cantacuzino a coborat din tribuna s-a echipat si a aparut in a treia repriza . El a inscris toate cele 6 goluri.Noi n-am reusit sa inscriem nici macar golul de onoare."

Episodul 3 maine k m-am plictisit....si uite asa scriu io toata cartea
:lol:
This is 10% luck...20% skill...15% concentrated power of will...5% pleasure...50% pain...

And 100% reason to remember the name!!

**Hockey**

User avatar
Cata
Prima linie
Posts: 225
Joined: 22 Mar 2005, 16:55
Location: Stockholm

Postby Cata » 10 Nov 2005, 00:55

dea, care este sursa din care ne scri?
Image

User avatar
dea
Linia a 3-a
Posts: 115
Joined: 24 Feb 2005, 01:20
Location: pe gheatza
Contact:

Postby dea » 10 Nov 2005, 13:25

"Amintiri din fotbal si hochei" scrisa de Mihai Flamaropol
This is 10% luck...20% skill...15% concentrated power of will...5% pleasure...50% pain...

And 100% reason to remember the name!!

**Hockey**

User avatar
Mihai
Le Gros Bill
Posts: 5261
Joined: 19 Jan 2005, 17:11
Contact:

Postby Mihai » 10 Nov 2005, 13:37

dea wrote:"Amintiri din fotbal si hochei" scrisa de Mihai Flamaropol


Jucator in echipa nationala in ambele sporturi :)
Image

User avatar
Mihai
Le Gros Bill
Posts: 5261
Joined: 19 Jan 2005, 17:11
Contact:

Postby Mihai » 09 Dec 2005, 12:06

Prosport.ro wrote:Între minge şi puc

Adrian EPURE
Bogdan SAVIN


Mihai Flamaropol a început fotbalul la vârsta de 12 ani, la Gloria Bucureşti.
Cinci ani mai târziu a devenit titular în echipa de hochei a Telefoanelor, iar la 19 ani a ajuns sub comanda lui Cibi Braun, la Juventus Colentina, alternând fotbalul cu hocheiul. În 1952, la vârsta de 32 de ani, când mulţi s-ar fi gândit mai degrabă la retragere, Flamaropol s-a alăturat CCA-ului, unde a fost coechipier cu Ion Voinescu, cu fraţii Zavoda, sau cu Alexandru Apolzan.
Simultan a fost component al echipei de hochei a “militarilor”, unde a fost antrenor-jucător. Pentru naţionala de fotbal a evoluat în patru meciuri. În 1948 a jucat două partide împotriva Bulgariei şi a Cehoslovaciei, ambele sub comanda lui Iuliu Baratky, marele fotbalist din perioada interbelică. Doi ani mai târziu a îmbrăcat tricoul echipei naţionale împotriva Albaniei şi Cehoslovaciei, antrenor fiind fostul său coechipier de la Juventus Bucureşti, Emerich Vogl.
La 40 de ani s-a retras atât de pe gheaţă, cât şi din iarbă. Interesant este faptul că a fost antrenor de fotbal, dar şi de hochei. Timp de 15 ani, a pregătit Ştiinţa Bucureşti, Dinamo şi prima reprezentativă, intrând definitiv în istoria sportului românesc. După ce s-a retras din lumea sportului, a fost recompensat cu titlul de maestru emerit, numele său fiind purtat de cea mai mare arenă de hochei a ţării. Deşi la un moment dat a renunţat să participe activ la competiţii, Flamaropol a devenit un apreciat cronicar sportiv.

Image


A înfiinţat patru echipe de hochei

Secretarul general al FRHG, Eduard Pană, a rememorat câteva dintre momentele petrecute în compania lui Mihai Flamaropol (foto primul din stânga) pe vremea când Nea Mişu, cum îi spuneau jucătorii săi, antrena echipa de hochei Dinamo. “A fost un antrenor cu suflet mare şi totodată foarte apropiat de jucători. În acea perioadă România învingea uşor echipele Germaniei, Elveţiei, Italiei, Danemarcei sau Norvegiei. Cât a fost selecţioner, tricolorii au participat la opt Campionate Mondiale, două Olimpiade şi un Campionat Mondial Universitar (1966), unde România a încheiat la egalitate cu URSS (1-1) şi a obţinut medalia de argint. Flamaropol este singurul antrenor care a reuşit să pună bazele a patru echipe de hochei: Constructorul, Ştiinţa Bucureşti, Isama Sfântu Gheorghe şi Dinamo Bucureşti”, a mărturisit fostul său elev.

Image

Un domn

De Mihai Flamaropol, fotbalistul şi hocheistul, îmi amintesc vag. Sfârşitul carierei lui de mare sportiv coincidea cu începutul carierei mele de microbist neînsemnat. Persistă doar imaginea unui bărbat înalt, cu siluetă mândră, din cale afară de tehnic, un fel de artizan, şi cu mingea la picior, şi cu crosa în mână.
Mai târziu, cu preocupări publicistice în aria educaţiei fizice, venea uneori în redacţia ziarului Sportul, unde lucram. Conversa cu ziarişti mai de seama lui, un Mache Ionescu, Chirilă sau Mişu Ionescu, deşirând împreună evenimente doar de ei trăite. Mie îmi întindea o mână fină, călduţă, dar fermă, zâmbindu-mi politicos. Îmi era clar că nu voia să mă absoarbă, apărând valorile generaţiei sale. Împrăştia mereu o adiere de parfum discret şi scump, de crai bătrân, misterios. Eu îl priveam ca pe o statuie vie, inaccesibilă.
Patinoarul “23 August”, a doua sa casă, s-a rebotezat după dispariţia lui cu numele maestrului. Cred că în seria altor denumiri de acelaşi gen a fost primul semn de recunoştinţă a unei societăţi îndeobşte ingrată. Şi o dovadă că hocheistul Flamaropol l-a învins până la urmă pe fotbalistul Flamaropol.
Image

Solovastru
Prima linie
Posts: 281
Joined: 27 Sep 2008, 11:49
Location: Iasi

Re: Pagini din istoria nationalei de hochei din Romania

Postby Solovastru » 30 Apr 2009, 19:46

Remarcabil cum reuseau acesti mari sportivi sa performeze in doua sau chiar trei sporturi in acele vremuri. Si ajungea la virful performantei in ambele adica jucau la nationala.Erau vremurile romantice ale sportului cind multi jucatori erau polisportivi si practicau mai multe discipline.Cine isi mai aminteste acum de acesti mari polisportivi ai Romaniei care au deschis drumul in 2 sau mai multe discipline? O Martha Bibescu ( tenis si volei) un Costy Herold ( volei si baschet ambele pina la nivel de nationala) chiar si un Tiriac care a ajuns la tenis de la ...rugby .
Steaua , Steaua mea / Haide Steaua , Steaua mea / Tu suflit va ti portu / Vrutâ s'hii daima /

User avatar
Ovechkin
Rezerva
Posts: 12
Joined: 12 Jan 2009, 23:58
Location: Deva
Contact:

Re: Pagini din istoria nationalei de hochei din Romania

Postby Ovechkin » 07 May 2009, 20:34

Tiriac a jucat si hochei ...

User avatar
arpi
Capitan
Posts: 435
Joined: 05 Feb 2005, 00:49
Location: Csíkszereda
Contact:

Re: Pagini din istoria nationalei de hochei din Romania

Postby arpi » 22 Jun 2009, 12:03

Tiriac a fost si la 2 olimpiade de iarna, in lotul de hochei.
HAJRÁ SZEREDA!!!


Return to “Echipa Nationala”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest